Kodak plánuje vystúpiť spod bankrotovej ochrany v júli

01.05.2013 Celý región

Londýn/Rochester 1. mája (TASR) - Americký Eastman Kodak plánuje v júli vystúpiť spod bankrotovej ochrany, tentoraz už ako spoločnosť zameraná na firemných zákazníkov. Informovali o tom agentúra Reuters a server BBC.

Firma to oznámila po tom, ako sa jej začiatkom týždňa podarilo uzatvoriť dohodu so svojím britským dôchodkovým fondom o predaji dvoch vedľajších divízií, za ktoré mu fond zaplatí 650 miliónov USD (497,25 milióna eur). Kontrakt je súčasťou väčšej dohody riešiacej celkový dlh za 2,8 miliardy USD, ktorý Kodak voči fondu, svojmu najväčšiemu veriteľovi, mal.

Dohodu musí ešte schváliť bankrotový súd v New Yorku a veritelia. Očakáva sa, že súd rozhodne v júni. Ak stratégiu firmy schváli, posledné slovo budú mať veritelia.

Firma, ktorej korene siahajú do roku 1880, podala žiadosť o ochranu pred veriteľmi na súd v New Yorku v januári minulého roka. Kodak doplatil na neschopnosť rýchlo sa prispôsobiť meniacemu sa vývoju na trhu a presun zákazníkov od klasických k digitálnym fotoaparátom. Spoločnosť, paradoxne, ako prvá prišla na trh s digitálnym fotoaparátom, avšak tento objav, jeden z mnohých z jej strany, nedokázala využiť na zvýšenie konkurencie. Výsledkom bolo, že jej rivali ju v sektore digitálnej fotografie predbehli.
 

Vyberte región